Index Vakbarát Hírportál

Oroszlánnal vadásztatta az ember a mamutot

2012. április 4., szerda 12:15

Számos fontos megfigyeléshez vezethet egy tízezer éve jégbe fagyott, fiatal gyapjas mamut tetemének vizsgálata. A szibériai agyarvadászoktól megszerzett, Yukának elnevezett állatot ragadozók támadták meg, de végül emberek bántak el vele.

A fogai és csontjai alapján 2,5 éves állat különlegesen ép állapotban került elő. A mamutokból általában csak a leglassabban lebomló fogak, csontok és agyarak maradnak fent, de a jégsírban eltöltött tíz évezredet Yuka szőre és bőre is túlélte, és már az ezekkel kapcsolatos vizsgálatok is érdekes eredményeket hoztak.

2006 óta folyt például egy vita a gyapjas mamutok színváltozataival kapcsolatban, aminek a mostani lelet vörösesszőke árnyalatú szőrszálai tehetnek pontot a végére. Ez az eredmény új lendületet adhat az egyes színváltozatok elterjedését vizsgáló kutatásoknak, amik eddig csak a gének összetételéből tudtak következtetni a szőrzet színére.

A bőrön talált sérülések sokat mesélnek Yuka életéről és haláláról is. A halálosnak bizonyuló sérülések mellett a már begyógyult sebek alapján a Michigani Egyetemen folyó boncolást végző csoport vezetője, Daniel Fisher elmondta, hogy a fiatal mamut rövid élete során többször is megküzdött az életére törő ragadozókkal.

A halál körülményei még ennél is érdekesebbek: Fisher szerint Yuka nemcsak az egyik lábát törte el menekülés közben, de a sérülések alapján egyszerre többen is vadásztak rá. Mivel Afrikában az oroszlánok manapság is megtámadják az elefántokat, a kutatóknak nagyjából pontos képük van arról, milyen módszerekkel lehet legyőzni a masszív felépítésű ormányosokat, azonban Yuka halálát nem ilyen, hastájékon ejtett sebek okozták. Fisher elmondta, hogy a tetem bizonyos részeit fűrészelő mozdulattal távolították el, ráadásul a bőrön talált, csipkés szélű sebhelyek alapján is valószínű az emberi kapcsolat, azonban hogy ez pontosan mikor történt, még nem teljesen bizonyos. „A koponyát, a gerincet, a bordákat és a medencecsontot is eltávolították, bár a gerinc és a bordák háromnegyedének maradványait kicsit odébb megtalálták a szibériai vadászok, akik azt állítják, hogy nem ők szabdalták szét Yukát” – mondta el Fisher.

Ha valóban tízezer évvel ezelőtt történt minden, akkor ez a legrégebbről származó bizonyíték arra, hogy a korai ember hagyta, hogy vadállatok gyengítsék le a zsákmányt, majd azokat elhajtva bevégezték azok félig már elvégzett munkáját. Ezt a feltételezést az a tény is erősíti, hogy a kenyai dorobo törzs tagjai a mai napig rendszeresen rabolják el az oroszlánok zsákmányát.

Rovatok