Index Vakbarát Hírportál

Vízi életmódot folytathattak a dinoszauruszok

2012. április 4., szerda 16:44

Brian J. Ford, a Cambridge-i Egyetem professzora szerint a dinoszauruszok túl nagyok és súlyosak voltak a szárazföldi léthez, így nagy valószínűséggel vízben élhettek, vagy legalábbis ott tölthették idejük java részét. Ford kifejtette, hogy a nagy testű dinoszauruszokat általában portyázás közben ábrázolják. Az őshüllőket száraz, sivatagos területen láttatják, amint fejüket leszegve, farkukat az égnek emelve kutatnak zsákmány után.

Ford, aki harminc éve dolgozik elméletén, arra a megállapításra jutott, hogy a több tonnás testsúlyú dinoszauruszok számára nem lett volna ésszerű a szárazföldi élet. Szerinte a hatalmas farok cipelése önmagában az anyagcsere során keletkezett energia negyedét is felemésztette volna. Ford azt is megjegyezte, hogy a nagy farok egyébként is a vízi életmód egyik sajátja, hiszen úszás közben nagy segítséget jelenthet.

A professzor szerint elmélete arra is magyarázatot ad, hogy a dinoszauruszok lábnyomai miért olyan sekélyek, mint például az emberé, holott az őshüllők testsúlya alapján egészen más volna várható. Ennek csak egy oka lehetett: a fennmaradt lábnyomok sekély vízben keletkezhettek.

Rovatok