Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták T-Rex tollas testvérét

2012. április 5., csütörtök 16:29

Egy hatalmas tollas ragadozó dinoszaurusz fosszíliáit fedezték fel Kínában: az őshüllő a Tyrannosaurus Rex, azaz a zsarnokgyík közeli rokona volt. A leletről a Nature csütörtöki számában jelentették meg tanulmányukat kínai és kanadai paleontológusok.

A felnőtt és két fiatal egyed jó állapotban fennmaradt csontvázát egy kőfejtőben tárták fel Kína észak-keleti részén, Liaoning tartományban. A dinoszauruszok a Tyrannosauridae család korai képviselőinek számítanak; 125 millió évvel ezelőtt éltek, vagyis 60 millió évvel korábban, mint a T-Rex. Hasonlítottak ugyan a család kései képviselőihez, ám három funkcionális ujjal rendelkeztek, míg a T-Rex csupán kettővel.

A felnőtt egyed testhossza elérte a 10 métert, és a zsarnokgyík mellkasáig érhetett. Súlya meghaladta az egy tonnát, a fiatal egyedeké 500 kilogramm körüli volt. A lelettel kapcsolatos legérdekesebb momentum azonban az, hogy a dinoszauruszok nyakán és karjain piheszerű tollazat őrződött meg.

A T. rex eddig ismeretlen unokatestvére a Yutyrannus huli nevet kapta, ami gyönyörű tollas zsarnokot jelent. Az elmúlt években több kisebb, tollas dinoszaurusz fosszíliái is előkerültek, de ez az első eset, amikor nagy testű, tollviseletben pompázó őshüllő maradványait tárták fel.
Ha a T-Rex közeli rokona tollazattal rendelkezett, elképzelhető, hogy maga a zsarnokgyík is a tollas dinoszauruszok sorába tartozott. Ideje megváltoztatnunk a T-Rexről alkotott elképzeléseinket - hangsúlyozta Luis Chiappe, a Los Angeles-i Természettudományi Múzeum dinoszauruszintézetének igazgatója. Az esetleges tollazat sem tette azonban barátságosabbá az őshüllő küllemét. A T-Rex egyaránt félelmetes, akár volt tollazata, akár nem - vélekedett Thomas Holtz, a Marylandi Egyetem paleontológusa.

Rovatok