Index Vakbarát Hírportál

Mamutcsontokat találtak a Mátrában

2012. április 6., péntek 12:08

A Magyar Természettudományi Múzeum szakértői vizsgálják azt a leletet, ami a Mátra lábánál fekvő hevesi Feldebrő község határában került elő a földből – írja a heol.hu. A szakemberek azt állapították meg, hogy a csontok egy gyapjas mamuttól származnak, az ősállatnak több bordáját, az agyarát, és a gerince egy részét is azonosították. Az állat még nem volt felnőtt, de már kölyök sem, nagyjából két és fél méter magas lehetett. A pontos korát az őrlőfogai állapotából lehetne megállapítani, de azok egyelőre nem kerültek elő. A lelet korára is csak durva becslések vannak egyelőre, 70 és 16 ezer évvel ezelőttről egyaránt származhat.

A múzeum paleontológusai most a felfedezés környékén több helyen is ásnak, hogy a lelet további részeire rábukkanjanak. Az állat csontjai több rétegben egymásra halmozva kerültek elő, és a kutatók néhány cölöp helyét is megtalálták közöttük. Ez arra utal, hogy az elejtett állat maradványait tárolták az ősemberek azon a helyen, ahol ma a csontokat megtalálták, a cölöpökre valószínűleg állatbőröket erősítettek, így védték a húst a dögvőktől.

A környéken élő ősemberek vándorló életmódot folytattak, amikor vadászni jártak, ideiglenes telephelyeik voltak. A most feltárt tábor is egy ilyen átmeneti bázis lehetett.

Rovatok