Index Vakbarát Hírportál

Áttetsző széntasakból készült kémcső

2012. április 10., kedd 16:40

A nagy tisztaságú grafén segítségével az eddiginél nagyobb felbontással tanulmányozhatók a folyadékok. A folyadékokat nehéz a szilárd anyagokéhoz hasonló felbontással vizsgálni, mert a transzmissziós elektronmikroszkóp (TEM) használatához valamilyen csomagolóanyagra van szükség. Általában szilícium-nitridbe vagy szilícium-oxidba kapszulázzák az anyagot, ám ezek csökkentik a kép tisztaságát.

A Kaliforniai Egyetem (Berkeley) kutatói Jong Min Yuk vezetésével egyetlen réteg szénből álló grafénlapokból készítettek olyan apró zsebeket, amelyeket meg lehet tölteni a vizsgálni kívánt folyadékkal. A tudósok azért választották a szokatlan elektronikai, mechanikai és kémiai tulajdonságokkal rendelkező grafént, mert az gyakorlatilag átlátszó.

Az így előkészített folyékony anyagról egészen tiszta képet állít elő a TEM atomi méretű felbontásnál is. Az újonnan kifejlesztett grafénalapú cellákat a kutatók platina nanokristályokat tartalmazó oldattal tesztelték. A technikával pontosan meg tudták figyelni az oldatban lejátszódó kristályképződés és kristálynövekedés egyes lépéseit.

Rovatok