Index Vakbarát Hírportál

A páviánok is felismerik a halandzsát

2012. április 13., péntek 13:34

A páviánok nyelvi képességek hiányában is képesek megtanulni az olvasás egyik alapvető elemét, különbségeket tudnak tenni a szavak és az értelmetlen betűsorok között, esetenként soha nem látott szavaknál is - közölték francia kutatók. A Science tudományos magazin legfrissebb számában ismertetett tanulmányban hat vörös páviánnal (Papio papio) végezték olvasási kísérleteiket az Aix-Marseille-i Egyetem kutatói.

A majmokkal összesen 300 ezer tesztet végeztek el. Ezekben képernyőn betűsorokat jelenítettek meg, amik hol értelmes szóvá álltak össze, hol nem. Négy esetből háromszor a főemlősök jól döntöttek abban a kérdésben, hogy szót vagy nem szót láttak felvillanni.

Halandzsa betűsornál - például BRRU vagy ITCS - a kék plusz jelet kellett megérinteniük a képernyőn, valódi szónál - például a KITE betűsornál - pedig a zöld ovális jelet. Jonathan Grainger pszichológus, kutatásvezető elmondta, hogy azért használtak angol szavakat, mert ez a tudomány nyelve.

A négyéves, emberi léptékkel tinédzsernek számító Dan 308-at megtanult az 500 négybetűs szó közül, és a tesztek 80 százalékában helyesen és gyorsan döntött. Értelmetlen betűsorból 7832-t tartalmazott az adatbank.

Az állatok sikeresek voltak a visszatérő mintázat azonosításában és annak meghatározásában, hogy a négybetűs kombinációk közül melyik szó számít értelmesnek. Grainer szerint egy idő után a majmok megtanulták, melyik betűpárok járnak gyakrabban együtt a valódi szavakban, így például az SH betűpárt tartalmazó új betűsoroknál nagyobb valószínűséggel ismerték fel jól a valós szót, mint az FX betűpárt tartalmazó betűsoroknál.

A kutatók feltételezik, hogy a főemlősök agyában eleve benne rejlik a mintázatok és objektumok felismerésére irányuló képesség, ami egykor az embert is segítette az olvasás kezdeteinél.

Rovatok