Index Vakbarát Hírportál

Négyéves kislány a legfiatalabb IQ-bajnok

2012. április 15., vasárnap 11:00

A legintelligensebb embereket tömörítő szervezet, a Mensa felvette tagjai közé a négyéves brit Heidi Hankinst. A kislány már kétévesen tudott olvasni, magától tanult meg a család számítógépének segítségével, háromévesen már tudott összeadni, kivonni és mondatokat írni. Az óvódában hétéveseknek szóló könyveket falt: egyetlen óra alatt kiolvasott egy harmincdarabos sorozatot. Óvónői javasolták Heidi szüleinek, hogy végeztessenek el vele IQ-tesztet, mert annyira értelmes, hogy egyszerűen nem találnak számára kellő kihívást jelentő feladatot.

A teszten kiderült, hogy a kislány IQ-ja 159, csak eggyel kevesebb, mint Stephen Hawking világhírű asztrofizikusé – aki szintén tagja a Mensának. A  Mensa meggyőzően kivételesnek találta a gyerek képességeit. ezért soraiba fogadta a kislányt – írja a Daily Telegraph. Heidi édesapja egyébként egyetemi tanár, anyja művész.

Az emberek átlagos intelligenciahányadosa 100, a pontos érték kiszámolásakor az életkort is figyelembe kell venni. 130-tól már tehetséges emberről beszélhetünk. A Mensa az emberiség felső egy százalékát igyekszik tömöríteni – persze közülük is csak az lehet Mensa-tag, aki befizeti a szervezet éves tagdíját.

Rovatok