Index Vakbarát Hírportál

DNS-teszt leplezi le az ősi kínai gyógymódok veszélyeit

2012. április 16., hétfő 11:20

Toxinokat, lehetséges allergéneket és veszélyeztetett állatfajokból származó anyagokat is kimutatott az a DNS-vizsgálat, amelyben 15 tradicionális kínai gyógyszer pontos összetételét elemezték ausztrál kutatók. Az ősi keleti  terápiákat több mint háromezer éve alkalmazzák Kínában, az elmúlt évtizedekben pedig egyre nagyobb népszerűségre tettek szert Ázsián kívül is. Mára évente több százmillió dollárt képvisel globális forgalmuk – írták a PLoS Genetics című nyílt hozzáférésű tudományos portálon megjelent tanulmány szerzői.

Az elemzett minták azokból a teákból, kapszulákból és porokból származtak, amelyeket az ausztrál vámhatóságok foglaltak le, és juttattak el a Murdoch Egyetem munkatársaihoz. Olyan növényi származékokat találtak az elemzésnél, mint az arisztolsav, amely húgyúti- és veserákot okozhat, vagy a potenciálisan mérgező ephedra. A 15 mintában 68 különböző növénycsalád nyomaira bukkantak, amelyek közül egyesek mérgezőek lehetnek, ha nem a megfelelő adagban veszik be, a csomagolásuk azonban nem tüntette fel a pontos összetételt.

Mint Michael Bunce kutatásvezető elmondta, veszélyeztetett állatoktól származó anyagok nyomaira is bukkantak a mintákban, például az ázsiai fekete medve vagy a tatárantilop genetikai anyagára. Ezek a szerek ugyanakkor más állatok genetikai anyagával is szennyeződtek, az egyik 100 százalékosan tatárantiloptól származónak feltüntetett mintában például jelentős mennyiségű kecskétől és báránytól származó DNS-t is találtak.

A ma már elérhető gyors DNS-meghatározó készülékekkel költséghatékonyan elemezhetők korábban titkolt összetételű anyagok is. A megközelítés képes felfedni a növényi és állati termékek bonyolult keverékének összetételét is – hangsúlyozta Megan Coghlan, a kutatók egyike.

Rovatok