Index Vakbarát Hírportál

Tömeges békapusztulás a Mátrában

2012. április 17., kedd 12:00

A barna varangyok és más békák akár 75-80 százaléka is elpusztult a Mátrában a rendkívül hideg januárban és februárban – közölték a Bükki Nemzeti Park illetékesei. Idén az elmúlt évekhez képest több hetes késéssel ébredt a természet, de a békáknak már el kellett volna indulniuk a téli vermelő helyükről a szaporodó helyükre. Ennek ellenére nagy számú békavonulást eddig sehol sem tapasztaltak a szakemberek, akik azt feltételezik, hogy a békák nem ásták elég mélyre magukat a kivételesen enyhe ősszel, ezért elpusztultak a hideg télben.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai és a hozzájuk csatlakozó önkéntesek ezekben napokban megerősített figyelőszolgálatot látnak el a megmaradt békaállomány megmentése érdekében. A békák jelentős részét eddig is menteni kellett, miközben téli vermelőhelyükről a szaporodó helyükre igyekeztek. Mivel az állatok vonulási útvonala forgalmas közutakat keresztez, a Mátra hegységben a gyöngyösi Sás-tó körzetében, Pásztó közelében a Hasznosi víztározónál, valamint a Tardonai-dombságban a Varbói-tó körzetében minden évben szükség volt békamentő akcióra.

Az állatok számára igazi megoldást az út alatt vezető, biztonságos békaátjárók megépítése jelenti. Erre jó példa az elmúlt évben Bogácsnál átadott békaalagút, ami sok ezer békát mentett meg attól, hogy a gépkocsik kerekei alatt végezzék. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság újabb békaátjárók építésére nyújtott be több mint háromszáz millió forint értékű beruházás megvalósítását célzó pályázatot az Európai Unióhoz.

Rovatok