Index Vakbarát Hírportál

Eleven csirkét tojt egy tyúk

2012. április 19., csütörtök 20:58

Srí Lanka Welimada nevű városában egy tyúk szokatlan módon, hozott létre utódot: nem rakott tojást. Egy megtermékenyített tojás ugyanis az állat testében maradt, és a tojásban levő csibe ott fejlődött ki, majd 21 nap után kikelt. A csirke teljesen egészségesnek tűnik, a tyúk viszont belső sérülései miatt belepusztult abba, hogy eleven utódját gyakorlatilag megszülte.

A madarak az egyetlen gerinces csoport, ahol az elevenszülés semmilyen formában nem jelent meg. Minden madárfaj meszes héjú tojásokat rak, ezért a Srí Lanka-i tyúk esete csak valamilyen szerencsétlen mutáció lehet.

A hírt a BBC írta meg a Srí Lanka-i Daily Mirrorra hivatkozva. A lap megszólaltatta Welimada főállatorvosát, aki elmondta, hogy sosem látott korábban még hasonlót. A BBC helyi tudósítója azt is elmondta, hogy a Daily Mirror „a csirke volt előbb, nem a tojás” szalagcímmel hozta a sztorit.

A filozófiai felvetésre egyébként létezik tudományos magyarázat, eszerint a tyúk előbb volt, mint a tojás. Brit kutatók két éve az ovocledidin-17 nevű fehérje vizsgálatával jutottak erre a következtetésre. Az ovocledidin-17 a tojás kemény héjának kialakulásáért felel, a kutatók azt találták, hogy ez a vegyület csak a tyúk szervezetén belül termelődik, tehát tyúknak előbb kellett lennie, mint tojásnak.

Rovatok