Index Vakbarát Hírportál

Darázsra emlékeztet egy új gekkófaj

2012. április 19., csütörtök 13:42

A méhekéhez hasonló, fekete-arany csíkos mintázatú gekkófajt fedeztek fel Pápua Új-Guinea esőerdejében az Amerikai Geológiai Intézet (USGS) munkatársai. A Manus-szigeten 2010 márciusában talált, a fejétől a farka végéig mintegy 13 cm-es, karcsúujjú gyík sajátos mintázatát a bőrében lévő csomóktól nyeri. A csíkozás segíti az állatot az erdő talaján való elrejtőzésben.

Robert Fisher, a USGS nyugati ökológiai kutatóközpontjának munkatársa elmondta, hogy hivatalosan a Nactus kunan nevet adták az állatnak. A gekkó feltűnő mintázatáról kapta a nevét - a kunan ugyanis dongót jelent a helyiek nyelvén. Fisher a Pápua Új-Guineai Nemzeti Múzeum biológusaival fedezte fel az új fajt. A kutató azt is elmondta, hogy az állat az úgynevezett karcsúujjú gekkók (Cyrtodactylus) neméhez tartozik, vagyis nem rendelkeznek a más gekkókra jellemző tapadós lábakkal.

Fisher a Nactus kunanból két példányt talált a szigeten; a genetikai vizsgálat bebizonyította, hogy új fajról van szó. A 2010-es expedíción még további két fajt is találtak, de ezek vizsgálata még nem fejeződött be. George Zug, a Smithsonian Intézet herpetológusa, az expedíció egyik résztvevője elmondta, hogy a most talált faj neki is nagy meglepetést okozott. Bár Zug 1970 óta foglalkozik ezzel a nemmel, soha nem gondolt volna rá, hogy új fajt fedezhetnek fel.

Rovatok