Index Vakbarát Hírportál

Kaliforniában találták meg a hétvégi meteor darabkáit

2012. április 26., csütörtök 15:54

John t. Watson, a Kaliforniai Egyetem (UCLA) geofizikai tanszékének professzora szerint a vasárnap felrobbant meteorit darabkáira bukkantak a Sierra Nevada hegység lábánál. Watson úgy véli, hogy a tíz grammos leleteken kívül további töredékeket is fognak találni. A kutatást megnehezíti, hogy a megsemmisült meteor darabkái 16 kilométeres sávban szóródtak szét.

A szakértők szerint a lángoló meteor a Naprendszer keletkezésének idejéről, 4-5 milliárd évvel ezelőttről származik. Bill Cooke, a NASA meteorszakértője hetven tonnára becsüli a minibusz nagyságú meteorit tömegét, amely azonnal felrobbant, amint a Föld légkörébe ért. A jelenséget a kaliforniai Sacramentótól Las Vegasig, illetve Nevada egyéb részein is észlelték. Pusztulásakor akkora energia szabadult fel, mint egy 5 kilotonnás robbanáskor. (A Hirosimára ledobott amerikai atombomba 15 kilotonnás volt.)

Becslések szerint a meteoritok 80 ezer kilométeres óránkénti sebességgel érnek a légkör felső rétegeibe. A kőzet és a levegő között olyan erős a súrlódás, hogy a meteor egyszerűen elpárolog - magyarázta a jelenséget Tim Spahr, a Harvard Egyetem kisbolygókutató központjának igazgatója.

Don Yeomans, a NASA földközeli objektumok után kutató programjának (Near-Earth Object Program Office) vezetője szerint ekkora méretű meteor legfeljebb évente egyszer ér a Föld légkörébe, többségük azonban az óceán vagy lakatlan vidékek fölött robban fel. Yeomas hozzátette: sok millió hasonló objektum van, amelyekről nincs tudomásunk, mivel ezek túl kicsik az észleléshez, így csak akkor vesszük észre ezeket, amikor az orrunk előtt bukkannak fel.

Rovatok