Index Vakbarát Hírportál

Átrepült New York felett az Enterprise

2012. április 27., péntek 18:31

Átrepült pénteken New York belvárosa fölött a végleges helyére, egy múzeumba tartó Enterprise űrrepülőgép, amely sohasem járt a világűrben.

Az űrrepülőgépek első példánya, a kísérleti célból, prototípusként épült szerkezet egy Boeing típusú szállító repülőgép hátán, alacsonyra ereszkedve szállt el a Hudson-folyó fölött, majd pár perc múlva megfordult, és ismét feltűnt a nézők örömére, akik közül sokan a háztetőkre is felmentek, hogy jobban láthassák. A városban szirénák is megszólaltak az üdvözlésére.

Az amerikai űrkutatási hivatal légköri repülési kísérletekhez használta az 1976-ban elkészült szerkezetet, amibe nem építettek be hajtóművet és hővédő pajzsot sem kapott, ezért a világűrben soha sem járhatott.

Az Enterprise New York nemzetközi repülőterén, a Kennedy légikikötőben lesz megtekinthető még egy ideig, majd júniusban egy uszályra emelik, és átvontatják a Manhattan szigetén lévő Intrepid Tengeri, Légi és Űrmúzeumba. Végleges helye az Intrepid repülőgép-hordozó fedélzete lesz. A hadihajó 1982-től van ott kiállítva.

Az Egyesült Államok tavaly lezárta az első űrrepülőgép-programot, és a meglévő gépeket négy nagyváros múzeumai között osztják szét. A Discovery már Washingtonban van, az Endeavour Los Angelesbe kerül, az Atlantis pedig marad Floridában, a Kennedy Űrközpontban.

Rovatok