Index Vakbarát Hírportál

Korai volt örülni a G-pontnak

2012. április 27., péntek 13:40

Hatalmas visszhangot váltott ki pár nappal ezelőtt egy amerikai nőgyógyász, Adam Ostrzenski, a flordiai St. Petersburg-I Nőgyógyászati Intézet kutatójának bejelentése. Ostrzenski úgy gondolja, megtalálta a G-pontot, amelynek ingerlése különösen erős szexuális izgalmat vált ki a nőkből, és orgazmust okoz a csikló ingerlése nélkül. A nőgyógyász szerint a G-pont egy  8*4 milliméteres, tehát nagyon apró terület a vagina belső falán. Mások már nem ilyen biztosak a felfedezésben. A legtöbb kutató szerint nem valószínű, hogy a G-pont egy egyszerű struktúra lenne.

A titokzatos helyet a 11. században írták le először ősi indián szövegekben. 2008-ban Emmanuele Jannini, az olasz L'Aquila Egyetem tudósa anatómiai eltéréseket fedezett fel a vagina és húgycső közötti területen levő szövet vastagságában a vaginális orgazmust átélő és nem észlelő nők között. Azonban egy, az 1950 óta a jelenségről készült tanulmányokat átvizsgáló elemzésnek nem sikerült bizonyítania a G-pont létezését.

Boncolással kereste

Ostrzenski, nőgyógyászati kozmetikai eljárásokat végez, és azt állítja, már többször megvizsgálta a struktúrát és betegei is megerősítették neki, hogy az az a hely. Hogy még tisztább képet kapjon, a férfi felboncolta egy 83 éves nő hüvelyfalát. „Azért választottam egy idős hölgyet, hogy megállapítsam, ez a struktúra egész életben életen át jelen van-e, vagy csak a fiatalabbak kiváltsága” – fogalmazott.

A nőgyógyász talált egy világosan meghatározható helyet a vagina és a húgycső között, közel. Az egy négyzetcentiméternél kisebb terület 35 fokot zár be a húgycsővel. Ostrzenski itt olyan barlangos szöveteket talált, amelyek hasonlítanak a csiklóban lévőkre. A férfi úgy gondolja, korábban azért nem találta meg senki a G-pontot, mert mélyen a vaginális szövetben van.  Mindez nem tévesztendő össze a Skene-mirigyekkel, amelyet többen szintén a G-pontnak gondolnak. Ezek apró mirigyek, amelyek részt vesznek a szexuális izgalom létrehozásában.

Nincs bizonyíték

Amichai Kilchevsky, a connecticuti Yale-New Haven korház orvosa, aki az 1950 óta készült tanulmányok felülvizsgálatát vezette, azt mondja, hogy a szövet részletes vizsgálata nélkül nem megállapítható, mi a funkciója az életben, a szerv jelentősége egyelőre tisztázatlan.

Ostrzenski ezért szövettani elemzéseket végez majd a következő hetekben. Jannini szerint az is lehetséges, hogy a struktúra egyszerűen valamilyen betegség jele, amely ebben az életkorban alakul ki. Amennyiben nem, lehet, hogy van szexuális funkciója, mint ahogy általában mindennek, amit ezen a területen találnak. Ráadásul a terület magas hormonbehatás alatt áll, ezért Jannini szerint, bár az anatómia csodálatos, önmagában nem bizonyít semmit.

Ahol ilyen sűrűn helyezkednek el az idegek és a mirigyek, egyetlen pont helyett valószínűleg inkább egy összetett G-pont lehet, ami magában foglalja a csiklót is. Beverly Whipple, aki először használta a G-pont kifejezést 1981-ben, azt nyilatkozta a New Scientistsnek, hogy nagyon örül, hogy foglalkoznak a problémával, de úgy gondolja, hogy a G-pont jóval több, mint egy kis szövet.

Rovatok