Index Vakbarát Hírportál

Emberáldozatot végeztek a kőkori mexikóiak

2012. május 3., csütörtök 13:31

Emberi vérsejteket, valamint izomból, ínból, bőrből és hajból származó maradványokat találtak kétezer éves kőkéseken mexikói kutatók, akik szerint felfedezésük az első egyértelmű bizonyíték a kőkori emberáldozatokra. A mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet szakemberei úgy vélik, megállapításuk határozottan megerősíti, hogy az éles obszidián késeket emberáldozatok bemutatására használták. Korábban csak olyan közvetett bizonyítékok voltak erre, mint a korabeli csontvázakon talált sérülések.

A kutatók 20 éve bukkantak a megkövesedett vérnyomoknak vélt maradványokra azon a 31 késen, amelyeket a közép-mexikói Puebla államban lévő Cantona település ásatásán tártak fel. A kevéssé ismert cantonai kultúra a titokzatos Teotihuacan városállam után virágzott, és több mint ezer évvel megelőzte a vidék leghíresebb emberáldozatot gyakorló kultúráját, az aztékot.

Az intézet közleménye szerint hosszú időt vett igénybe, amíg rátaláltak a megfelelő vizsgálati módszerre, amellyel az emberi szövetmaradványok azonosíthatók. Ez végül egy pásztázó elektronmikroszkópos eljárás lett. A régészek két évvel ezelőtt adták át a a korábban megtalált késeket Luisa Mainou-nak, aki a pásztázó elektronmikroszkóppal végül sikeresen azonosított rajtuk vörösvértesteket, kollagént, ínból és izomszálból származó töredékeket. A maradványok jellege arra utal, hogy a késekkel mély vágásokat ejtettek, azzal a céllal, hogy darabokat metsszenek ki az áldozat testéből. Mainou szerint ezt azt jelenti, hogy a késeket áldozatbemutatáshoz használták.

A felfedezés némiképp új fényben tünteti fel a spanyolok előtti helyi kultúrák homályos áldozati gyakorlatát. Ezekben a korai kultúrákban az emberi vért a kozmosz egyensúlyának fenntartásához szükséges életfolyadéknak hitték. Egyes vizsgált késeken például több nyomot találtak vörösvértestektől, míg másokon bőrsejtekből volt több, megint másokon pedig izomból vagy kollagénből. Mainou úgy véli, mindez arra utal, hogy minden vágóeszközt más-más célra használtak, a formájának megfelelően. Az eredmények azt is sugallják, hogy az áldozati késeket használat után rituálisan tárolták, elmosás nélkül.

Rovatok