Index Vakbarát Hírportál

A szőkeség nem európai örökség

2012. május 4., péntek 10:30

Az eddig gondoltakkal ellentétben, a szőkeség nem egy helyről terjedt el az egész világon, hanem párhuzamosan, több különböző populációban fejlődött ki. A Stanford Egyetem kutatói találtak egy gént, amely a szőkeséget okozza.

A Salamon-szigeteken élő őshonos embereknek van a legsötétebb színű bőrük Afrikán kívül. Ugyanakkor nagyon magas a populációban a szőkék aránya, a tíz százalékos arány az egyik legmagasabb Európán kívül. Egészen mostanáig azt gondolták a tudósok, hogy a szőkeséget az európai hódítók és kereskedők génjei okozták, akik többször megfordultak a csendes-óceáni szigeteken.

A Carlos Bustamante és Sean Mylers vezette kutatócsoport 43 szőke és 42 sötét hajú ember haját vizsgálta meg. Meg is találták a különbséget a két csoport között a TYPR1 génben. A vizsgálatok kimutatták, hogy ebben a populációban ennek a génnek a változása okozza a szőke hajat. A gént amúgy nem találták meg a szigeteken kívül élő kilencszáz emberben.

A TYRP1 a bőr és a haj pigmentációjáért felelős gén. A fekete egereknél egy apró mutáció világosbarna utódokat hoz létre. Az albinizmust is ennek a génnek a mutációja okozza, de az európaiaknál nem ez okozza a szőkeséget. A Salamon szigetek lakóinál tízezer éve jöhetett létre a mutálódás, mint a Csendes-óceán többi szigetén.

Rovatok