Index Vakbarát Hírportál

Meteortöredékeket keresnek Kaliforniában

2012. május 4., péntek 16:34

Az április 22-én, Kalifornia északi része fölött felrobbant meteor maradványai a feltételezések szerint tizenhat kilométeres sávban szóródhattak szét. A ritka jelenséget Észak-Kaliforniában és Nevadában lehetett észlelni. Az elmúlt két hétben meteorvadászok özönlötték el a Sierra Nevada hegység lábánál fekvő térséget, de eddig csupán apró töredékeket fedeztek fel: a legnagyobb maradvány 19 grammot nyomott. A meteordarabkák elsődleges vizsgálata arról tanúskodik, hogy az égitest 4-5 milliárd éves volt, vagyis a Naprendszer születésének idejéből származott.

Az amerikai űrkutatási ügynökség (NASA) és a nonprofit SETI Intézet kutatói nagyobb, épségben maradt töredékeket keresnek. Az érzékelőkkel és kamerákkal felszerelt kutatócsoport Sacramentóban szállt fel, és a levegőből igyekezett feltérképezni azokat a területeket, ahol szétszóródhattak a meteordarabkák. Amint a kutatók feltérképezik a lehetséges területeket, megkezdődik a darabkák keresése. Peter Jennikens, a SETI meteorszakértője, akinek a robbanás után sikerült egy négygrammos meteoritdarabot találnia, reméli, hogy további töredékeket is találhatnak.

A NASA becslése szerint a hetventonnás meteor pusztulásakor felszabaduló energia a Hirosimára ledobott amerikai atombomba harmadát tette ki. A szakértők szerint hasonló meteorok legfeljebb évente egyszer érkeznek a Föld légkörébe, de általában lakatlan területek felett robbannak fel.

Rovatok