Index Vakbarát Hírportál

Tarolt a magyar csapat a kémiai diákolimpián

2012. május 4., péntek 10:50

A 46. Mengyelejev Olimpiára – ami az egykori szovjet kémiaversenyek utódja – ma már az orosz érdekszférán kívülről is érkeznek versenyzők. Ez a verseny a Nemzetközi Kémiai Diákolimpia felkészülési idejében van, de feladatai tekintetében még annál is nehezebb és színvonalasabb.

Magyarország csapata először vett részt a megmérettetésen, amelyet Kazahsztán fővárosában, Asztanában rendeztek. A négytagú csapat minden tagja érmet szerzett, átlagpontjaik alapján a résztvevő 18 ország közül csupán az orosz versenyzők előzték meg őket. Aranyérmet szerzett Sályi Gergő, a budapesti Apáczai Csere János Gimnázium tanulója, aki a 113 versenyző közül a második legtöbb pontot szerezte. A miskolci Földes Ferenc Gimnázium tanulója, Zwillinger Márton, és Bolgár Péter, a tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium tanulója ezüstérmet, Berta Dénes, a budapesti Apáczai Csere János Gimnázium tanulója pedig bronzérmet kapott.

A kazah szervezők az ország új fővárosában rendezték az eseményt. Itt nem csak az egy évtizeden belül felépült város modern épületei, hanem az oktatási rendszerbe fektetett rengeteg pénz és energia is bámulatra méltó volt. A gyakorlati fordulót például a város hatalmas, újonnan felépített, angol tannyelvű egyetemén tartották.

A magyar diákokat először hívták meg kémiaversenyeken mutatott eredményeink alapján a moszkvai Lomonoszov Egyetem által koordinált versenyre. A háromfordulós, egyhetes versenyen elméleti és laboratóriumi problémák megoldását várták el a résztvevőktől, akik a magyar tanulmányi versenyek legjobbjai közül kerültek ki. Eredményünk a meghívókat is meglepte, hasonlóan erős debütálást még nem tapasztaltak a versenyen. A magyar csapat részvételét az utazás költségeit fedező Richter Gedeon Nyrt és az EGIS Nyrt. tette lehetővé a Magyar Kémikusok Egyesülete közreműködésével. A diákok válogatását és felkészítését középiskolai tanáraik mellett az ELTE Kémiai Intézete végezte.

Rovatok