Index Vakbarát Hírportál

Szintetikus heroinpótló ölt meg két delfint

2012. május 8., kedd 09:38

Feltehetően a buprenorfin nevű, szintetikus heroinpótló szer miatt fulladt meg két delfin egy svájci állatkertben. Az állatok még tavaly novemberben pusztultak el öt nap különbséggel, boncolásuk toxikológiai eredménye azonban csak most jutott el a svájci sajtóhoz. A delfinek a lippersvili állatkertben éltek, és kimúlásukat először antibiotikumoknak tulajdonították, amelyeket állatorvosok adattak nekik. Az ügyészség hanyagság címén eljárás kezdeményezését fontolgatta, ám a most nyilvánosságra került orvosi szakvélemény alapján az állatorvosok nem hibáztak.

A St. Gallen-i törvényszéki orvostani intézet buprenorfint talált a delfinek vizeletében, amely heroinhoz hasonló hatású fájdalomcsillapító és kábítószer. A drog egy, az állatkertben rendezett, nagyszabású zenei rendezvény alatt kerülhetett a vízbe. A bulin több ezren vettek részt, és egy teljes hétvégén át tartott. Nagy valószínűséggel a látogatók révén került a szer a delfinek medencéjébe, amely különösen veszélyes a vízi emlősökre, ugyanis kikapcsolja agyuk légzőközpontját. A delfineknek – mivel tüdővel lélegeznek – rendre fel fel kell emelkedniük a vízfelszínre levegőt venni, és még alvásuk közben is éber marad agyuk egy része, hogy parancsot adjon időnként a levegőzésre.

A rendezvény ellen annak megrendezése előtt is tiltakoztak állatvédő szervezetek, igaz ők a nagy hangzavar miatt aggódtak. A két delfin, Shadow és Chelmers pusztulása utáni vizsgálat már első körben a buli résztvevőit gyanúsította, azonban később valamiért az állatorvosokra terelődött a gyanú. A gondozók beszámolója alapján az állatok haláltusája hosszú volt és fájdalmas: „próbáltunk segíteni neki, de egész testében remegett, és habzott a szája" – számolt be Chelmers utolsó perceiről a delfinekkel foglalkozó egyik munkatárs. "Végül sikerült partra tenni. A nyelve kilógott, alig lélegzett. Kapott ugyan adrenalint, de ez sem segített, egy órán belül elpusztult."

Rovatok