Index Vakbarát Hírportál

Lefilmezték a legritkább gorillákat

2012. május 9., szerda 11:06

Először sikerült rejtett kamerával filmre venni a világ legritkább gorilláját, a Cross-folyó felső vidékének síkvidéki erdeiben elterjedt Cross-folyami gorillát, más nevén Diehl-gorillát. Tudósok becslése szerint ennek a fajnak körülbelül 250-300 példánya él, ezért nagyon ritkán sikerül őket megfigyelni. A kétperces felvételen nyolc gorilla látható, amint áttörnek a kameruni erdőn.

Ezen a felvételen látható először a Diehl-gorilla a természetes környezetében. Akár évek is eltelhetnek úgy ezeknek az állatoknak a tanulmányozásával, hogy soha nem látjuk őket. A videón megjelenő egyik gorillának hiányzik az egyik alkarja. A felvételt elkészítő Wildlife Conservation Society természetvédő szervezet közleménye szerint vadászok csapdájába okozhatta a súlyos sérülést, ami úgy tűnik, már begyógyult.

Liz Macfie, a szervezet gorillákért felelős programjának vezetője szerint a sebesülés újabb figyelmeztető jel, hogy a gorillák övezetét továbbra is fokozottan védeni kell. Bár a helyiek nem vadásznak gorillára, az általuk felállított csapdák néha az emberszabásúakat is veszélyeztetik.

A Diehl-gorilla szélsőségesen félénk állat, általában rögtön elmenekül az emberek láttán. A négy gorilla alfaj közül ez a legritkább, előhelye a Kamerun és Nigéria határán lévő hegyi erdőkre korlátozódik.

Rovatok