Index Vakbarát Hírportál

Gyorsabb a színes madarak evolúciója

2012. május 10., csütörtök 15:28

Azok a madárfajok, amelyek többféle színváltozatban léteznek, gyorsabban alakulnak át új fajjá az evolúcióban, mint egyszínű tollazatú társaik – állítják ausztrál kutatók a Nature tudományos magazinban csütörtökön közzétett tanulmányukban.

A Melbourne-i Egyetem munkatársai úgy találták, hogy azok a madárfajok, amelyeknek több színváltozatuk létezik – mint a Gould-amandina (Erythrura gouldiae), amelynek piros, fekete és sárga fejű változata is van – evolúciós mértékkel gyorsan alakultak át új fajokká. Hatvan évvel ezelőtt vetették fel először evolúcióbiológusok azt az elméletet, amelyet a mostani eredmények igazoltak. Devi Stuart-Fox kutatásvezető szerint ezzel megmagyarázhatók a biológiai sokszínűséghez vezető folyamatok is.

„Azt próbáljuk kitalálni, hogy az új fajok hogyan és miért fejlődtek ki. A kiváltókat és a katalizátorokat keressük. Miként történhet, hogy egyes populációk gyorsan átalakulnak új fajjá, míg mások ugyanolyanok maradnak millió, millió és millió éven át?" – fogalmazott a kutató. Mint Stuart-Fox hangsúlyozta, először sikerült megmutatni, hogy a madárpopuláció színessége felgyorsítja az evolúciós átalakulás folyamatát. Ugyanez lehet érvényes a most nem vizsgált halakra, gyíkokra, pillangókra és csigákra is, amelyeknek ugyancsak több színváltozatuk létezik.

Rovatok