Index Vakbarát Hírportál

Új időpontban startolhat a magánűrhajó

2012. május 12., szombat 13:08 | aznap frissítve

Bár már többször lefújták a startját, május 19-én talán elindulhat végre az első magáncég által fejlesztett űrhajó, a SpaceX Dragonja. A cég a jövőben komolyan szeretné kivenni a részét a felfejlődő űrturizmusból, már most magánűrállomásokhoz indított járatokat terveznek.

Többszöri halasztás után a NASA újra zöldutat adott az első magánűrhajó indításának. A SpaceX által fejlesztett Dragon május 19-én fog startolni egy Falcon 9-es rakéta tetején, Cape Canaveralből. A NASA televíziója közvetíteni fogja a rakéta indítását – közölte a pcmag.com.

A Dragon űrhajó indítását korábban többször is elhalasztották, az utolsó kilövési dátum május 7. volt, azonban a rakéta végül akkor sem startolt el Floridából. A NASA és a SpaceX szakemberei azóta az űrkapszula szoftvereinek tökéletesítésén dolgoztak. A program eredeti terve nem változott meg, az első repülés során az űrhajó automatikusan, asztronauták nélkül fogja megközelíteni az űrállomást. Kirstin Brost Grantham, a SpaceX szóvivője szerint az elsődleges cél az űrállomás mintegy másfél mérföldes megközelítése és az érzékelők tesztelése, amik biztonságossá tehetik majd az űrrandevút. Ha minden működik, Dragon csatlakozhat az űrállomáshoz, bár nem a dokkolórendszeren keresztül – az eddigi tervek szerint az űrhajót a Nemzetközi Űrállomás robotkarjával fogják befogni. Az 5,2 méter hosszú, 3,6 méter átmérőjű Dragon rakterében féltonnás hasznos teherrel, főként az űrállomáson dolgozó űrhajósoknak szánt ellátmánnyal, teljesen automatizálva indul majd el.

A SpaceX Dragon történelmi jelentőségű útjára többször felhívta a figyelmet a cég. Már korábban bejelentették, hogy magánutak szervezését tervezik az űrállomásra, és üzleti kapcsolatot kívánnak kialakítani a nevadai Bigelow Aerospace vállalattal. Elképzelésük szerint a Dragon űrhajóval fizetős utasokat juttatnának el a Bigelow Aerospace által fejlesztett BA 330-as mini űrállomásokra.

"A SpaceX-nek és a BA-nek sok közös vonása van. Mindkét társaság azért alakult, hogy segítsen létrehozni egy új korszakot az űrutazás történetében” – magyarázta Gwynne Shotwell, a SpaceX elnöke. "Együtt adunk egyedülálló lehetőséget, hogy a nemzetek, szervezetek vagy cégek, akik igényt tartanak rá, űrutazást hajthassanak végre" – tette hozzá.

Rovatok