Index Vakbarát Hírportál

Azonosították a világ legnagyobb krokodilját

2012. május 14., hétfő 16:38

A valaha élt legnagyobb krokodilt azonosította egy amerikai kutató, az őskori hüllő akár az embert is képes lett volna egyben lenyelni. Az eddig ismeretlen faj, a Crocodylus thorbjarnarsoni 2-4 millió évvel ezelőtt élt Afrikában, maradványait Kenyában tárták fel. A fosszíliákat új fajként Christopher Brochu, az Iowai Egyetem docense azonosította, megvizsgálva a maradványokat Nairobiban, a kenyai Nemzeti Múzeumban.

Az óriás testhossza meghaladta a 8 métert, míg a nílusi krokodil nem éri el a 6,5 métert sem. A krokodil távoli őseink kortársa volt, és nagy veszélyt jelenthetett a vízhez merészkedő korai emberfélékre, akik magassága legfeljebb 1,2 méter volt.

A kutatók nem találtak eddig olyan fosszilizálódott emberi maradványokat, amelyeken krokodiltól származó harapásnyomokat fedeztek volna volna fel. A krokodilok azonban bármit bekapnak, ami az útjukba kerül, ráadásul a Crocodylus thorbjarnarsoni lényegesen nagyobb volt, mint a mai hüllők.
Christopher Brochu azonosította két évvel ezelőtt az afrikai emberevő szarvas krokodilt, a Crocodylus anthropophagust is, amely 1,84 millió évvel ezelőtt élt a mai Tanzánia területén. A Crocodylus thorbjarnarsoni nem áll közvetlen rokoni kapcsolatban a nílusi krokodillal. Ez azt jelenti, hogy a nílusi krokodil viszonylag fiatal faj, nem pedig őskori élő fosszília, ahogy sokan tartják.

Rovatok