Index Vakbarát Hírportál

Nincs több bénázás a ketchuppal

2012. május 23., szerda 10:31

Egy LiquiGlide fantázianevű, speciális bevonattal oldaná meg végleg a flakonba szoruló ketchup problémáját az MIT Varanasi kutatási csoportja. A szupercsúszós felület második lett egy feltalálóknak szervezett, 350 ezer dollár összdíjazású versenyen, a kapott pénzdíjnál azonban jóval kecsegtetőbb, hogy a jól levédett technológiát tárt karokkal fogadja az élelmiszeripar.

Dave Smith, a csoport vezetője egy interjúban elmondta, hogy az anyagot leginkább strukturált folyadékként kell elképzelni, mert a vele bevont felület halmazállapotát tekintve ugyan szilárd marad, viszont a folyadékok síkosító hatását sem nélkülözi.

A technológia kidolgozói szerint az anyag nem mérgező, és készen áll az ipari felhasználásra. Az már biztosan látszik, hogy a kecsapos trükk más, a flakonok aljáról nehezen előbányászható élelmiszerrel, például majonézzel is működik.

A verseny első helyezettje egy olyan alkalmazás lett, ami nagyban megkönnyíti az online fájlkezelést. A százezer dolláros fődíjat megnyerő CloudTop összekapcsolja a webes tárhelyeket az online alkalmazásokkal (például a Dropboxot a Google Docsszal), így a böngésző válhat a munka központjává, nem kell ide-oda váltogatni a különböző alkalmazások és fájlkezelők között.

Rovatok