Index Vakbarát Hírportál

Scottyt végleg felsugározták

2012. május 23., szerda 13:40

Egy sikertelen, az utolsó pillanatban leállított fellövési kísérlet után kedden sikerült a SpaceX cég Dragon űrhajójának startja, és elindult az első magánűrhajó a nemzetközi űrállomás felé. Az űrkutatásban komoly mérföldkövet átlépő hajó fő feladata élelmiszer, ruhák, és tudományos kísérletekhez szükséges műszerek szállítása az űrállomásra, de mint a fellövés utáni közleményből kiderült, egy másik csomagot is magával vitt: 308 ember hamvait, aki végrendeletükben azt kérték, hogy a maradványaikat az űrben szórják szét.

A hamvakat tartalmazó kapszulát az űrhajó kilenc perccel a fellövése után dobta ki az űrbe, a mérnökök számításai szerint a csomag nagyjából egy évig fog a Föld körül keringeni, majd belép a légkörbe, és a súrlódás termelte hő hatására hullócsillagként ég el. Az űrtemetés egyébként 3000 dollárba kerül a SpaceX-nél, vagyis közel egymilliót kasszírozott a cég azért, hogy a hamvakat felvigye az űrbe.

Az űrbe temetett halottak között a leghíresebb James Doohan kanadai színész, aki a klasszikus, legelső Star Trek tévésorozatban, valamint hét mozifilmben játszotta az Enterprise űrhajó főmérnökét, Montgomery Scottot. A karakterrel elválaszthatatlanul összekapcsolódott a sorozat szállóigévé vált beszólása, a „sugározz fel, Scotty!", ő kezelte ugyanis az űrhajó emberek teleportálására használható gépét.

Doohan 2005-ben halt meg, 85 éves korában, végrendeletében kérte, hogy a hamvait juttassák el az űrbe. Ennek már kétszer is nekifutottak sikertelenül, 2007-ben lezuhant a rakéta, ami Föld körüli pályára állította volna az urnát (hetekig keresték a roncsokat az új-mexikói sivatagban), 2008-ban pedig felrobbant a Csendes-óceán fölött a második próbálkozó (akkor előrelátó módon csak a hamvak egy kis része volt a rakomány).

Rovatok