Index Vakbarát Hírportál

Megközelítette a Dragon az űrállomást

2012. május 24., csütörtök 15:54

A NASA megerősítette, hogy a Föld körül 27 ezer kilométer per órás sebességgel keringő SpaceX Dragon űrkapszula 2,4 kilométerre megközeítette a Nemzetközi Űrállomást (ISS), és az űrhajósok már készülnek a történelmi dokkolásra.

A Dragon űrkapszula szenzorait és repülésvezérlő rendszereit most tesztek sorozatának vetik alá, mert az amerikai űrhivatal meg akar győződni azok működőképességéről, mielőtt azt a méregdrága űrállomás közelébe engedi. A tesztek után bekapcsolják a Dragon hajtóműveit, és hogy az ISS-hez manőverezzék.

Ha minden jól megy, akkor pénteken az ISS legénysége az űrállomás robotkarjával elkapja a Dragont, és elvégzi a dokkolást. A folyamat persze több lépésből áll, 200 méteres közelségben még egy tesztet lefuttatnak, ezután a Dragon 30 méterre tart újabb szünetet, majd a 10 méteres megközelítésnél már valóban meglendülnet a robotkar, amivel Don Pettit űrhajós az űrállomás Harmony moduljához kapcsolja a kapszulát.

Csütörtökön Pettit azt jelentette a NASA houstoni irányítóközpontjának, hogy valami probléma van az űrállomás kameráival és fedélzeti monitoraival, amelyek kulcsfontosságúak a dokkolás elvégzéséhez. Pettit azonban megerősítette, hogy látta a Dragont az űrállomás közelében.

A SpaceX űrhajója magyar idő szerint május 22-én, 9 óra 44 perckor indult útnak az erre a célra megvásárolt 40-es űrkomplexumból, Cape Canaveralből. A Falcon–9-es rakétával felvitt Dragon űrkabin körülbelül fél tonnás terhet szállít az első küldetésén, ami ha sikeres lesz, továbbiak is követnek majd, és ezzel kezdetét veszi a kereskedelmi űrutazások korszaka.

Rovatok