Index Vakbarát Hírportál

Egyre nagyobb az amerikaiak feje

2012. május 31., csütörtök 13:26

Az amerikaiak feje egyre nagyobb – állapították meg a Forensic Anthropology Center kutatóközpont antropológusai, miután összesen 1500 darab koponyát vizsgáltak meg, amelyek az 1850-es és 1980-as évek közöttről származtak. Pontosabban a fehér bőrű amerikai férfiak és nők csoportja az, ahol ezt ki tudták mutatni, más csoportoknál egyelőre nem volt kellő számú minta a következtetés levonásához.

A mérések szerint a koponya térfogata az elmúlt 150 évben nagyobb lett, a fejforma pedig hosszúkásabb. A férfiaknák az űrmérték átlagos növekedése 200 köbcentiméter volt, a koponya magassága pedig 8 milliméterrel nőtt, a nőknél ezek a számok 180 köbcentiméter és hét milliméter. Miközben a koponya mérete 6,8 százalékkal nőtt másfél évszázad alatt, az átlagos testmagasság csak 5,6 százalékkal, a combcsont hossza pedig csupán 2 százalékkal.

Hogy a koponya növekedésének evolúciós, vagy környezeti okai vannak, abban egyelőre nem látnak tisztán a tudósok, de inkább utóbbira tippelnek. Az étkezési szokások megváltozása, a sokkal alacsonyabb halandóság az újszülöttek és a gyerekek körében, a jóval kevesebb fizikai munka, illetve az etnikumok pár évszázada elképzelhetetlen méretű keveredése mind okozhatott olyan genetikai, vagy hormonális változásokat, amelyek a fej növekedését okozzák.

Rovatok