Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan indulhat az űrbe a világ legnagyobb rakétája

2012. május 31., csütörtök 15:24

Még vissza sem tért a Földre a SpaceX cég történelmet író Dragon űrkapszulája, a vállalat máris újabb nagy bejelentéssel állt elő: megkötötték az első szerződést a világ legnagyobb és legerősebb hordozórakétájaként fejlesztett Falcon Heavy felhasználására. A rakéta 2013-ban kerül az éles tesztelés fázisába, az első ügyfél pedig a luxemburgi Intelsat, a világ legnagyobb telekommunikációs műholdgyártó, és szolgáltató cége. A Falcon Heavy bérlése nem olcsó mulatság: a rakéta egyetlen kilövése 100 millió dollár körüli összegbe kerül majd.

A Falcon Heavy a Falcon 9 rakéta evolúciójának következő lépése (ez a hordozórakéta vitte fel most a Dragont a Nemzetközi űrállomáshoz), de annál sokkal nagyobb teljesítményű. A rakéta igazi óriás lesz: 69 méter magas, a tömege 1400 tonna. Az első fokozatban mindhárom Falcon 9-es rakétaegység üzemel, második fokozatban leválik a két szélső és a középső viszi tovább föld körüli pályára a hasznos terhet. A Falcon Heavy mindeközben hagyományos rakétaüzemanyagot, azaz RP-1 osztályú kerozint és cseppfolyós oxigént használ üzemanyagként.

A rakéta különlegessége, technikai újítása abban rejlik, hogy mindhárom rakétaegység esetében keresztbetáplálással működtethető az összesen 27 darab Merlin 1D rakétahajtómű, azaz az üzemanyagtartályokból egyformán jut el hozzájuk a megfelelő keverék. Így ha valamelyik Merlin 1D meghibásodna, az könnyen kizárható a rendszerből, szerepét az arányosan hosszabb ideig üzemelő társai veszik át.

A monstrum 53 tonnányi rakományt lesz képes alacsony Föld körüli pályára felvinni, vagy 19 tonnát geostacionáriusra – az Intelsat műholdjai tipikusan ilyenek, 35-42 ezer kilométerrel a felszín felett keringenek.

A SpaceX rakétája messze a legerősebb és legnagyobb kapacitású a jelenleg elérhető hasonló űreszközök közül, kétszer annyi rakományt bír el, mint a nemrég nyugdíjba vonult amerikai űrsiklóflotta tagjai. Viszont mégsem ez a történelem legnagyobb hordozórakétája, a hatvanas-hetvenes évek Apollo és Skylab programjaiban a Hold körüli pályára álló űrjárműveket még ennél is erősebb rakéták, a NASA Saturn V-ösei szállították.

Rovatok