Index Vakbarát Hírportál

Transzgenikus állatokat gyártanak Pécsett

2012. május 31., csütörtök 00:16 | aznap frissítve

Átadták Pécsett azt az állatházat, amelyben biotechnológiai kutatásokhoz módosított génállományú egereket és patkányokat gyártanak majd. A Pécsi Tudományegyetem és az eszéki Josip Juraj Strossmayer Egyetem 1,8 millió eurós közös pályázatának köszönhetően Pécs a biotechnológia fellegvárává válhat.

A Pécsett szerdán átadott Transzgén/SPF állatház kulcsfontosságú szerepet játszik majd az olyan fontos kutatási területeken, mint például az öregedéskutatás, regeneratív medicina, illetve autoimmun betegségek kezelése.

A CABCOS projekt révén Pécsett és Eszéken olyan csúcstechnológiájú laboratóriumi infrastruktúra (kórokozó mentes környezetben végzett transzgenikus technológiákat használó alkalmazott orvosi biotechnológia kutatást lehetővé tevő) épült ki, amely elengedhetetlen a magas szintű biotechnológiai kutatásokhoz és kísérletekhez.

Az állatkísérletek fontos szerepet játszanak a modern orvostudomány fejlődésében,
komolyan vehető kísérletekhez elengedhetetlen ez a komponens. Az állatokat azonban
megfelelő körülmények között kell tartani több szempontból is: egyrészt világszerte egyre
nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy minél jobb, minél humánusabb életkörülményeket
biztosítsanak számukra, másrészt olyan különleges tisztaságú létesítményekre van szükség,
amelyek révén kórokozóktól mentes környezetben hajthatóak végre a kísérletek, hiszen csak
így lehetnek biztosak abban, hogy az eredmény külső behatásoktól mentesen született.

Ezeknek az elvárásoknak maximálisan megfelel az állatház, amelyben kis méretű rágcsálók, elsősorban fehér egerek kapnak majd helyet. A patogén mentes létesítmények (angol rövidítéssel „SPF”) önmagukban is meglehetősen ritkák, ám a Pécsett épülő állatház ennél is magasabb elvárásoknak felel majd meg, miután alkalmas transzgenikus állatok létrehozására is.  

A tervek szerint a transzgén, azaz genetikailag módosított sejtvonalakat Pécsen gyártják, az állatokat a kutatásokban felhasználó laboratórium pedig Eszéken valósul meg.

Rovatok