Index Vakbarát Hírportál

Van rosszabb betűtípus, mint a Comic sans

2012. június 6., szerda 16:19

A képregényekbe szánt Comic sans betűtípust egyszerűen csak hibásan használják, egy lelkes csillagász azonban megalkotta a teljesen értelmetlen fontkészletet, amiben galaxisok képeiből áll össze egy nehezen értelmezhető szöveg.

Egy angol csillagász, Steven Bamford honlapján tetszőleges feliratokat készíthetünk galaxisok fotóinak felhasználásával. A Nottinghami Egyetem kutatója a Sloan digitális égboltfemérési projekt eredményeit használta fel, ami több millió galaxis képét tette kutathatóvá. A csillagászok főleg tudományos céllal használják ezeket a fotókat, de amikor a Galaxy Zoo projektben elkezdték formájuk alapján katalogizálni a galaxisokat, hamar rájöttek, hogy sok hasonlít a betűkre.

Amikor megvolt a teljes galaktikus ábécé, a fanatikus csillagászok elkezdtek kézzel összeilleszteni szavakat. Ez azonban nehéz feladatnak bizonyult, úgyhogy Bamford írt egy kis programot, amivel pillanatok alatt generálhatunk magunknak egy kusza galaxisgyűjteményt.

A program olyan jó lett, hogy a jó humorérzékkel megáldott kutatók április elsején ezzel a betűtípussal viccelődtek egy tanulmányukban. Galaktikus írásainkat a mygalaxies.co.uk oldalon készíthetjük el.

Rovatok