Index Vakbarát Hírportál

Nyilvános részletek a pingvinek extrém szexuális életéből

2012. június 10., vasárnap 11:45

Eddig sosem látott megfigyelések kerültek nyilvánosságra a brit Természettudományi Múzeum raktáraiból, amik a déli-sarki Adélie-pingvinek szokatlan szexuális szokásait írják le. A dokumentumokat Dr. George Murray Levick, a legendás Robert Scott kapitány balsorsú Terra Nova nevű expedíciójának biológusa jegyezte le még 1910-ben, azonban az Edward korabeli tudós beszámolójának extrémebb részleteit akkor nem tartották megjelentethetőnek – írja a BBC.

A most kiadott, cenzúrázatlan jegyzetekben Levick „elfajzottnak és perverznek” nevezte a pingvinek szexuális szokásait, a hím példányokat pedig „huligánként” írta le. Megfigyelése szerint a pingvinek nem riadnak vissza a nekrofíliától, vagyis az elhullott példányokkal való közösüléstől, de a nemi erőszak is gyakran megesik a közösségeikben. A biológus ezenkívül a csibék fizikai bántalmazásról, valamint homoszexuális viselkedésről is beszámolt.

Az Adélie-pingvin kizárólag az Antarktisz partvidékén, valamint a környező szigeteken él meg. A telet általában a tengeren töltik, míg költeni a szárazföldre járnak. Bár először 1830-ban figyelték meg őket, pontos tudományos jelentések csak az 1910-es években Ernest Shackleton és Robert Scott kapitány expedíciói során születtek róluk.

Rovatok