Index Vakbarát Hírportál

Aszteroida okozta a nagy lehűlést

2012. június 12., kedd 10:28

Egy tizennyolc tagú nemzetközi kutatócsoport ugyanolyan olvadt üveget talált Pennsylvaniában és Szíriában - a kőzet nagyjából 13 ezer évvel ezelőtt olvadhatott meg és 1700-2200 fokos hőmérséklet okozhatta, ami azt jelenti, hogy valószínűleg valami becsapódott a Földbe ezidőtájt.

Az adatok azt az elméletet erősítik, ami szerint a legutolsó jégkorszak végén, nagyjából 12900 évvel ezelőtt egy aszteroida csapódott a Földbe, ez okozhatta a már tartó felmelegedésben a szokatlan lehűlést, a driász glaciálisnak nevezett időszakot. A legutóbbi jégkorszak nagyjából 110 ezer évvel ezelőtt kezdődött és tízezer évvel ezelőtt kezdett enyhülni. A jégtakaró legnagyobb kiterjedését 18 ezer évvel ezelőtt érte el, ezután kezdődött melegedni az éghajlat, visszahúzódni a jég. Ezt akasztotta meg a driász glaciális, ami átmenetileg megint nagyon hideg éghajlatot hozott nagyjából 1300 évre.

Eddig nagyon sok elmélet született az utolsó fázis okaira, most arra gyanakodnak a kutatók, hogy egy aszteroida becsapódása okozhatta. A meteor becsapódása egybeesett az észak-amerikai kontinens nagyobb testű állatfajainak kihalásával, mint a mamutok, vagy az óriási földi lajhárok, amelyek akár 2,5-3 méter magasra is megnőhettek. Ekkor tűnt el az ősi Clovis-kultúra is, mely Észak-Amerika első emberi civilizációja lehetett.

A kutatók egymástól távol lévő területeken is találtak olyan réteget és olvadt üveget, mely becsapódásra utalhat – Észak-Amerikában, Európában, Közel-Keleten. Ilyen olvadt üveget eddig aszteroidák becsapódásakor találtak kráterek szélein.

Szíriában az Eufrátesz völgyében, Abu Hureyra település mellett találtak ilyen kőzetet. A településre nagyjából 12900 évvel ezelőtti vékony földréteg került, ami  valamilyen katasztrófára utal. A kutatók szerint ez volt az egyik hely, ahonnan a földművelés elterjedt a világon, a területen már nagyon korán voltak ősi települések – itt már letelepedtek az emberek.

Rovatok