Index Vakbarát Hírportál

Megvan, miért léteznek meleg férfiak

2012. június 13., szerda 22:25

A férfi homoszexualitás a kutatások szerint erősen genetikailag meghatározott  vonás – az viszont régi talány, hogy miért öröklődik tovább a homoszexualitást okozó gén, vagyis hogy miért léteznek egyáltalán melegek férfiak.

Úgy tűnik, a Padovai Egyetem kutatója, Andrea Camperio Ciani és társai megtalálták a választ: észrevették, hogy a meleg férfiak anyjai és anyai nagynénjei lényegesen több gyermeket szülnek, mint a heteroszexuális férfiak anyai ági rokonai. Camperio Ciani elmélete szerint ugyanazok a genetikai tényezők, amelyek a férfi homoszexualitást okozzák, felelősek azért is, hogy a melegek anyai ági nőrokonai az átlagosnál termékenyebbek, és több utódot hoznak a világra. Ezért az anyai ági rokonok "melegférfi-génjei" átadódnak a következő generációknak, annak ellenére, hogy a férfiak, akik öröklik őket, jó eséllyel homoszexuálisok lesznek, vagyis az esetek jelentős részében nem nemzenek utódokat.

A kutatók korábban azt hitték, hogy a melegférfi-gén egyszerűen növeli az androfíliát, vagyis a nők férfiak iránti vonzódását, innen a megnövekedett termékenység. 161 homoszexuális és heteroszexuális férfi nőrokonait vizsgálva azonban rájöttek, hogy ennek épp az ellenkezője igaz: a melegférfi-gént hordozó nők nem jobban vonzódnak a férfiakhoz, hanem a férfiak vonzódnak jobban hozzájuk, ezért szülnek több utódot azoknál, akikből hiányzik ez a gén.

Az ilyen nők könnyebben teherbe esnek, kevesebb nőgyógyászati jellegű problémájuk van, kevesebb komplikációval kell szembenézniük a terhesség alatt; mindehhez extrovertáltabbak, viccesebbek, boldogabbak és lazábbak – tehát tökéletesek egy férfi számára.

A kutatás eredményei a Journal of Sexual Medicine következő számában lesznek olvashatók.

Rovatok