Index Vakbarát Hírportál

Vizsgálják a texasi delfinpusztulás okait

2012. június 13., szerda 16:54

Szövetségi vizsgálat indul a texasi partoknál elpusztult 120 delfin ügyében, hogy kiderítsék, az aszály miatti algásodás, vagy a Mexikói-öböl északi részén két éve tapasztalható, szokatlanul magas számú delfinpusztulás áll a háttérben. A halálozások száma öt hónap alatt meghaladta az éves átlagot.

A texasi partoknál tavaly novembertől márciusig 123 delfin pusztult el. Az amerikai óceáni és légköri felügyelet szokatlan halálozási ügynek nyilvánította a történteket, ezzel nyitva meg az utat egy kutatócsoport felállítására és finanszírozására, amely kivizsgálja a delfinpusztulás körülményeit.

A delfineket négy kivételével már holtan sodorta partra a víz, és a még élő példányok is rövidesen elpusztultak. A delfinhullást a szakemberek szerint az tette különösen riasztóvá, hogy javarészt nem a nagyon fiatal vagy idős példányok sodródtak ki, hanem szinte csupa fiatal állat. A térségben korábban éves szinten regisztrálták annyi delfin elhullását, mint most öt hónap alatt. A kutatók azt gyanítják, hogy a tüdőbetegség összefüggésben lehet a 2010 áprilisában az öbölben bekövetkezett ökológiai katasztrófához, amelyet egy BP-olajkútból kiömlött sok millió liter nyersolaj okozott.

A delfinpusztulás okainak kiderítését számos körülmény nehezíti. A tavalyi ősz során és tél elején az aszály miatt mérgező algásodás, az úgynevezett vörös ár sújtotta a texasi partokat. A tudósok korábban ezzel hozták összefüggésbe a delfinpusztulást, amely a vörös ár eltűnésével meg is szűnt. Ugyanakkor néhány példány nagyon alultápláltan vetődött partra, aminek semmi köze nem lehetett az algásodáshoz. Elszíneződött fogú, tüdőbeteg példányokat is találtak, ezért felvetődött, hogy valami olyan betegség támadhatta meg őket, amelyet az utóbbi két évben a Mexikói-öböl északi részén tapasztaltak, és amely miatt több mint hétszáz delfin vetődött partra.

Rovatok