Index Vakbarát Hírportál

Három év sarki fény egy videón

2012. június 20., szerda 13:55

Három év, kétezer órányi megfigyelés és rengeteg nagy felbontású fénykép – mindössze ennyi kell ahhoz, hogy valaki nagy sikerű videót töltsön fel az internetre Földünk egyik legszebb és legkülönlegesebb természeti jelenségéről, a sarki fényről. Chad Blakley, a projekt megálmodója négy éve költözött a svédországi Abisko Nemzeti Parkba, és azóta abból él, hogy sarkifény-túrákat szervez, illetve a jelenségről készített fotók felhasználásával készített tárgyakat, például képeslappokat és hűtőmágneseket árul.

Az elmúlt három év felvételeit Thomas Malkowicz vágta össze. A 13 és fél perces, time lapse technikával készített filmen kivételes pillanatok is akadnak, például a naplementekor egyre feltűnőbbé váló északi fény a második perc környékén.

A sarki fény a Föld északi és déli sarkánál a légkörbe behatoló töltött részecskék (elsősorban protonok és elektronok) által keltett időleges fényjelenség. A Napból származó részecskék ütköznek a légkör atomjaival, az így ionizált és gerjesztett atomok pedig fényt sugároznak ki, mielőtt visszatérnének alapállapotukba. A kibocsátott fény színe jellemző a forrásként szolgáló atomra vagy molekulájára: a látható fénytartományban az oxigénzöld és vörös, valamint a nitrogénmolekulák kékesibolya vonalait láthatjuk. A jelenség 80-1000 kilométeres magasságban fordul elő, de leggyakrabban száz kilométeres magasságban figyelhető meg.

Rovatok