Index Vakbarát Hírportál

Negyven új hangyafajt fedeztek fel

2012. június 27., szerda 17:08

A Fülöp-szigeteki Palawani Állami Egyetem kutatói David M. General irányításával több alkalommal végeztek kutatásokat Luzon szigetén. Az első gyűjtéseket 2003-ban és 2004-ben végezték, ahol 27 évvel korábban kiirtották az erdőségeket, hogy új területeket biztosítsanak a kukoricatermesztéshez. A vizsgálat idején az őshonos hangyapopuláció már kiheverte élőhelyének lerombolását.

A kutatócsoport 2009-ben ismét visszatért a szigetre, ahol ismét több új hangyafajt azonosítottak. David M. General szerint a Luzonon felfedezett 40 hangyafaj 11 nemhez tartozik. Ezzel a Fülöp-szigeteken felfedezett fajok száma elérte a kilencvenkettőt, ami közel harmada a világon ismert hangyafajoknak.

Nagyon szokatlan ez a fajgazdagság egy ilyen viszonylag kis ország esetében. A Fülöp-szigeteken azonosított nemek száma kétszer nagyobb, mint a biodiverzitásáról híres Madagaszkáron, ám a kutatások még csak a kezdet kezdetén tartanak a 7100 szigeten elterülő országban.

A most felfedezett hangyafajok csak kissé különböznek a korábban ismertektől. Ám a kutató szerint az apró különbség is jelentős a rovarok szempontjából. A szakértő a legérdekesebbnek a szájszervüket tartja előretolt állkapoccsal. Mivel a hangyák esetében az állkapocs inkább az emberi kézhez hasonlóan működik, ez fontos adaptációs megoldás.

Rovatok