Index Vakbarát Hírportál

Húszezer éves a legöregebb köcsög

2012. június 29., péntek 19:24

Húszezer éves cserépedény töredékei kerültek elő egy barlangban Kína déli részén, ez a legkorábbi ismert kerámiatárgy. A töredékeket Csinaghszi (Jiangxi) tartományban, a Hszienzsentung (Xianrendong) barlangban találták, ahol az első feltárásokat az 1960-as években végezték, majd harminc évvel később a régészek ismét visszatértek a helyszínre.

Mint Vu Hsziaohung, a pekingi egyetem régészprofesszora rámutat, már a töredékek előkerülésekor feltételezték, hogy az edény húszezer éves lehet. "Azt gondoltuk akkor, hogy ez lehetetlen, hiszen az általánosan elfogadott nézetek szerint a fazekasság sokkal később, körülbelül tízezer éve, a földművelés elterjedésével és a letelepedett életmóddal együtt jelent meg" - magyarázta a kínai régész.

Az expedíció, amelyben a Harvard és a Bostoni Egyetem szakemberei is részt vettek, 2009-ben ismét visszatért a helyszínre. A kutatások során a régészek képesek voltak megállapítani, hogy a barlangot betöltő üledék fokozatosan, rétegenként gyarapodott, és a folyamatban nem voltak megszakítások, amelyek torzíthatnák a kormeghatározást. A kutatók ehhez az őskori töredékeket rejtő réteg fölötti és alatti üledékből vettek csont- és faszénmintákat.

Gideon Selah, a jeruzsálemi Héber Egyetem professzora, aki nem volt részese a kutatásnak, a Science tudományos folyóiratban megjelent kommentárjában kiemeli az eredmények alapvető jelentőségét. Ezek a kutatások segítenek megérteni, hogy milyen társadalmi és gazdasági folyamatok zajlottak a 25 ezer - 19 ezer évvel ezelőtti időszakban, milyen fejlődés tette lehetővé a letelepedett életmódot és a földművességet.

Rovatok