Index Vakbarát Hírportál

150 millióért ígér Hold-utazást egy brit cég

2012. június 30., szombat 02:13

Az űrturizmust sok cég tekinti a közeljövő egyik jól prosperáló üzletágának, illetve jól jövedelmező kiegészítő tevékenységnek privát űrcégek számára. Ugyan az amerikai űrsiklóflotta nyugdíjazásával átmenetileg beszűkültek az űrturistáskodás gyakorlati megvalósításának lehetőségei, a magáncégek űrhajóinak fejlődésével az évtized végére valóságos csúcsforgalom alakulhat ki a Föld körül. A brit Excalibur Almaz cég az eddigi legambiciózusabb űrturista-koncepciót hirdette meg: Hold körüli utazásokat kínál 150 millió dollárért.

A cég az Ír-tengeren fekvő Man-szigeten építette fel főhadiszállását. A sziget egyébként a világ űriparának egyik központja, a legnagyobb műholdüzemeltető vállalatok és privát űrcégek többsége ide van bejegyezve a különleges állami támogatás, az adómentesség, és a remek telekommunikációs rendszer és infrastruktúra miatt. Az Excalibur vezetője egy Art Dula nevű ügyvéd, aki eddig leginkább a híres sci-fi író, Robert Heinlein hagyatékának jogi kezelőjeként volt ismert, és talán éppen Heinlein regényei ihlették arra hogy az űrutazásba fektessen be.

Az Excalibur a hetvenes-nyolcvanas évek szovjet űrprogramjainak technológiáját használná fel, az elektronikát és a számítógépeket cserélve le mai fejlesztésekre. A már kipróbált gyakorlatban tesztelt űrhajókkal saját számításaik szerint kétmilliárd dollár kutatás-fejlesztési költséget spórolhatnak meg. A cégnek jelenleg négy kisebb űrkapszulája, és két nagyobb űrjárműve van, utóbbiak a Mir űrállomás központi moduljának, illetve az ISS orosz építésű Zarija moduljának pontos másolatai. Az orosz űrhajókat a tervek szerint a kaliforniai XCOR űrvállalat turbózná fel XXI. századi szintre, és Bajkonurból, az orosz űrkutatási központból indulnának, illetve itt, Kazahsztánban is landolnának az útjaik végén.

A cég az első tesztrepüléseket 2013-ra, a kereskedelmi premiert pedig 2015-re tűzte ki, terveik között aszteroidabányászat, Föld körüli űrutak, illetve a legambiciózusabbaknak Hold-utazás szerepel. A Holdra nem szállnának le, csak körülötte tenne pár kört az űrhajó, de így is két hetes lenne az egész út a fellövéstől a Holdhoz való megérkezésig, az ottani keringésig, majd a hazaútig. Egy ilyen kaland a tervek szerint 150 millió dollárba kerülne, és ebben benne van az előzetes fél éves kiképzés is. A cég előzetes felmérései szerint a következő tíz évre legalább 30 ilyen jegyre lenne kereslet.

Rovatok