Index Vakbarát Hírportál

Őslényeket iszapolhatnak a középiskolások

2012. július 2., hétfő 15:08

A Pásztói Múzeum idén is az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen rendezi meg kéthetes őslénytani kutatótáborát. Hír János múzeumigazgató vezetésével minden évben egy ősgerinces lelőhely feltárását végzik el középiskolások. Az 1982 óta évente megtartott kutatótábor idén július 12. és 25. között lesz.

A munka eredményeit rendszeresen közzéteszik tudományos és ismeretterjesztő fórumokon. 1982 és 1994 között barlangok feltárásán, 1995 után miocén korú nem-barlangi lelőhelyek vizsgálatán dolgoztak a Bükki Nemzeti Park területén, és az utóbbi öt évben Ipolytarnócon szervezik a kutatást.

A résztvevők évről-évre tonnányi üledékanyagot gyűjtenek be, amelyet azután iszapolnak és válogatnak. A leletanyag közgyűjteménybe kerül. Tavaly például kistermetű ősmaradványok fogait tették láthatóvá az iszapolással.

Az ipolytarnóci területen július 20-án fotókiállítás nyílik a látogatóközpontban Ipolytarnóc anno címmel a lokálpatrióták gyűjteményéből és Telek Balázs archív fotóiból. A falu 1900-1965 közötti életét bemutató tárlat augusztus 26-ig látogatható. Július 28-án hagyományosan megrendezik a pacalfőzők versenyét, a kultúrházban pedig helyi kézimunkákból, szőttesekből, régi használati tárgyakból rendeznek kiállítást.

Rovatok