Index Vakbarát Hírportál

3D térkép készül az északi-sarki jégrétegről

2012. július 3., kedd 10:51

A Greenpeace környezetvédő szervezettel együttműködő tudósok expedíciót indítanak a Spitzbergákra, hogy háromdimenziós modellt készítsenek az északi-sarki jégréteg valódi formájáról. A kutatócsoportot a Cambridge-i Egyetemen tanító Peter Wadhams vezeti.

A tudósok egy önjáró tengeralatti kabin segítségével mérik fel a jégtakaró tenger alatti részének vastagságát, lézerszkennerekkel pedig a kiemelkedő részt. Így olyan háromdimenziós modellt kapnak, amely tartalmazza a jégfelszín felmelegedésének és lehűlésének váltakozása által okozott úgynevezett turolásokat (a jéglemezek egymásra, illetve a partra tolódása) is.

„A turolások, amelyek az 50 méteres mélységet is elérhetik, számban és vastagságban sokkal gyorsabban csökkennek, mint maga a jégréteg" – hangsúlyozta Wadhams professzor. „Azt kell megértenünk, hogy elolvadnak, szétesnek vagy mindkettőt egyszerre" – tette hozzá.

A jégtakaró modellezése a második szakasza annak az egyhónapos expedíciónak, amelynek során a Greenpeace hajója, az Arctic Sunrise (Északi-sarki Napkelte) nemzetközi legénységet is visz magával a Föld minden lakható kontinenséről. A környezetvédő szervezet kampányának célja, hogy megvédje az Északi-sarkot a kőolajfúrásoktól és az ipari méretű halászattól.

A Greenpeace emlékeztetett arra, hogy a Shell kőolajipari óriásvállalat a közeli hetekben tervez feltáró fúrásokat kezdeni Alaszka közelében északi-sarki tengeri helyszíneken, az orosz Gazprom gázipari óriáscég pedig szintén tengeri feltáró fúrásokat tervez a nyárra az Északi-sark térségében.

A szakértők 900 ezer milliárd dollárra becsülik az északi-sarki kőolajkészletet, amelyre a környező országok – Oroszország, Kanada, Norvégia, Dánia és az Egyesült Államok – egyaránt szemet vetettek.

Rovatok