Index Vakbarát Hírportál

Stephen Hawking az időutazásról beszélt

2012. július 3., kedd 16:30

Stephen Hawking a legismertebb tudósok közé tartozik, minden megszólalását árgus szemekkel lesi a sajtó. Az Ars Technica szerint Hawking egyik legnagyobb érdeme, hogy rocksztár módjára tudja előadni a tudományos ismereteket, ez pedig egyre fontosabb, amióta a popkultúra terjesztői sokszor magasról tesznek a legalapvetőbb tudományos alapelvekre is (Hollywood például gyakran figyelmen kívül hagyja a tudományos ismereteket a filmjeiben). Az újság szerint Hawking azonban erős ellensége a tudománytalanságnak és az áltudományoknak, képes úgy elmagyarázni az összetett elméleteket, hogy azt a nagyközönség is megértse, sőt értékelje a mögöttük rejlő tudományt.

A tudós legutóbb a Seattle Science Festivalon adott interjút az újságíróknak, este pedig beszédet tartott. Az újságírókat leginkább az időutazás kérdése izgatta. Az egyik rádió kérdésére a tudós elmondta, hogy lényegében mindenki előre utazik az időben. Sőt, egy nagy sebességű rakétával kiutazhatnánk úgy az űrbe, hogy amikor visszaérünk, a Földön mindenki öregebb, vagy halott lenne, akit ismertünk. Einstein általános relativitáselmélete pedig lehetőséget ad arra, hogy annyira deformáljuk a téridőt, hogy visszafele utazzunk az időben. Valószínűleg azonban ez a gyakorlatban nem működik. „Csináltam egy kísérletet. Bulit rendeztem időutazóknak, de nem küldtem el a meghívókat. Mégsem jelent meg senki, pedig sokáig vártam” – mondta Stephen Hawking.

Alan Boyle az MSNBC újságírója az M-elméletről kérdezte a fizikust. Hawking szerint a M lehet az az elmélet, amely egyesíti minden tudásunkat az univerzumról. Amennyiben az elmélet helyes, előrevetíti, hogy minden részecskének van egy szuper-párja. Egyelőre azonban egyetlen ilyet sem sikerült megfigyelni. Hawking szerint ennek ellenére valószínűleg az LHC-ben megtalálják majd őket, és ez erős bizonyíték lehet az M-elmélet mellett, ha pedig nem jön össze, akkor is tanulunk valami újat.

Arra válaszul, hogy John Gribbin brit fizikus szerint mi lehetünk az egyetlen értelmes faj a Tejútrendszerben, Hawking elmondta, hogy úgy gondoljuk, spontán fejlődtünk ki itt a Földön, amiből következik, hogy ez máshol is előfordulhatott. Nem tudjuk, mi a valószínűsége annak, hogy egy bolygón élet alakuljon ki. Amennyiben nagyon alacsony, valószínűleg mi vagyunk az egyedüli értelmes lények a  galaxisban, A másik ijesztő magyarázat, hogy az intelligens élet nemcsak, gyakori, de kipusztítja önmagát, amikor elér egy bizonyos technikai fejlettséget.

Magánéletét firtató kérdésre Hawking elmondta, hogy bár súlyosan fogyatékos, életminősége jónak mondható, hiszen a világ egyik legismertebb tudósa, sikeres tudományos munkássága, három gyereke és három unokája van. Ráadásul járt márt az Antarktiszon, volt már tengeralattjárón, és kipróbálta a mikrogravitációt is. Utóbbi előkészülete volt annak az űrrepülésnek, amit a Virgin Galactic magánűrhajóval tervez.

Rovatok