Index Vakbarát Hírportál

Új darázsfajt fedeztek fel Németországban

2012. július 3., kedd 17:38

Eddig ismeretlen darázsfajt fedeztek fel genetikai vizsgálatok révén a müncheni zoológiai gyűjtemény kutatói. A felfedezés azért is különleges, mert Németország a világ zoológiai szempontból legjobban feltérképezett területei közé tartozik, ahol nemigen lehet már újonnan felfedezett fajra számítani.

Az új faj elsősorban az ország délnyugati részében fordul elő, a hangyadarazsak (Mutillidae) családjába tartozik és parazitaként egy másik darázsfaj fészkébe rakja petéit. Olyan darazsak ezek, amelyek külsőre a hangyára hasonlítanak - mondta el Christian Schmid-Egger kutató.

A rovarokat a Barcoding Fauna Bavarica elnevezésű projekt keretében fedezték fel. Ez a projekt része egy nagyszabású együttműködésnek, amelyben más intézményekkel és projektekkel közösen kutatják világszerte a fajok genetikai állományát. A müncheni zoológiai gyűjtemény a német fajokat számlálta össze. A három éve kezdődött projekt során csak darazsakból mintegy ezer fajt azonosítottak.

Négy állatot gyűjtöttek be a kutatók, a vizsgálat során ilyen esetben általában egy génkódot találnak, most viszont két génkódra bukkantak. Ezzel nyilvánvalóvá vált, hogy a megvizsgált egyedek két külön fajhoz tartoznak. A hasonló faj a Myrmosa atra tudományos nevet viseli.  A mintegy öt milliméter nagyságú, vörös színű hangyadarázs a homokos területeket kedveli. Szaporodáskor feltúrják más darazsak fészkét és belehelyezik petéiket. A lárva aztán a kakukkhoz hasonlóan, parazitaként fejlődik az idegen fészekben. A nőstény hangyadarazsak szárny nélküliek.

Schmid-Egger szenzációsnak nevezte a felfedezést. "Ez is azt mutatja, milyen fontosak a természet- és fajvédelem érdekében tett erőfeszítések Németországban. Általában új fajokat a trópusi esőerdőkben, az Északi-tengerben vagy a Föld egyéb, nehezen megközelíthető területein fedeznek fel".

Rovatok