Index Vakbarát Hírportál

Rekordméretű a Csendes-óceán szennyezettsége

2012. július 5., csütörtök 17:29

Rekordméreteket öltött a Csendes-óceán északkeleti térségének műanyag-szennyezettsége - figyelmeztet a Brit Columbia-i Egyetem kutatóinak friss tanulmánya. A Marine Pollution Bulletin című folyóirat internetes kiadványában megjelent tanulmány készítői az északi sirályhojszák (Fulmarus glacialis) gyomortartalmát vonták alapos elemzés alá a vizsgálatuk során. A madár leginkább Kanada és az Egyesült Államok nyugati partvidékén él.

Ezek a madarak kizárólag a vízen kutatnak táplálék után és az elfogyasztott műanyagdarabokat hosszú ideig megőrzik a szervezetükben, így kiváló fokmérői a tengeri szennyezettségnek. A kutatók 67 északi sirályhojsza gyomortartalmát elemezték 2009 és 2010 között.

Az eredmények szerint a madarak 92,5 százaléka átlagosan 36,8 darab, vagyis 0,385 grammnyi műanyagot fogyasztott el a vizsgált időszakban. Az állatok egyikének gyomrában pedig nem kevesebb, mint 454 műanyagdarabkára bukkantak a szakemberek. A vizsgált sirályhojszák műanyagfogyasztásának mértéke az eddig feljegyzett legmagasabb értékek közé tartozik a világon. A Csendes-óceán északi részén végzett korábbi kutatásokkal összevetve a mostani eredmények egyértelmű növekedést mutatnak a madarak műanyagfogyasztásának mértékében az elmúlt negyven évre visszamenőleg. Az egyre súlyosbodó helyzet kezelése és a tengeri ökológia védelme érdekében a tanulmány készítői a műanyagszennyezés mértékének nyomon követését, valamint a tengeri hulladék csökkentésére irányuló stratégiák éves ellenőrzésének bevezetését javasolják.

Rovatok