Index Vakbarát Hírportál

Ritka pandabébi pusztult el Japánban

2012. július 11., szerda 20:47

Meghalt egy óriáspanda-bébi szerdán egy tokiói állatkertben, mindössze hat nappal a születése után. A panda tüdőgyulladásban szenvedett. Mivel 24 éve ő volt az első újszülött panda az állatkertben, az egész ország gyászolja – írja a Washington Post.

Az aprócska állat mindössze 15 cm magas és 125 gramm súlyú volt. Születése után inkubátorba tették, majd három nappal később odaadták az anyjának, egy Sin Sin nevű pandának. A pandabébit reggel a gondozói találták meg az anyja hasán, aki éppen szoptatta, ám a légúti megbetegedés miatt a bébi valószínűleg megfulladt.

A panda születése igazi szenzáció volt Japánban, hiszen természetes úton fogant. Az állatkertben 1988 óta egyetlen ilyen állat sem született. Az óriáspandák születési aránya rendkívül alacsony, még a mesterséges szaporítási program ellenére is.

Az óriáspandák 1939 óta védett állatok. Kínában a vadászatukat keményen büntetik, még halálbüntetést is kiszabhatnak az orvvadászokra. A Természetvédelmi Világszövetség szerint a faj végveszélyben van.

Rovatok