Index Vakbarát Hírportál

Pókembernek szőrösnek kellene lennie

2012. július 12., csütörtök 13:37

Az AsapScience egy Youtube-videóban játszik el az ötlettel, hogy egy kis génmódosítással, a megfelelő retrovírus segítségével, hogyan lehetne bárkiből a képregényekből ismert szuperhős, Pókember. A természetes vírusok genetikai információkat hordoznak, amelyek beépülnek a DNS-be, így az új DNS-rész specifikus fehérjéket és funkciókat hozhat létre. A képzeletbeli retrovírusnak a szervezetbe jutva minden egyes sejthez el kellene jutnia – ez elméletben lehetséges.

A pókok ereje is figyelemreméltó: néhány pókfaj akár testsúlyának ötvenszeresét is elbírja.  A retrovírusnak aktint és miozint kellene kódolnia, amelynek az izom-összehúzódással és az izomerővel vannak összefüggésben – ezektől az ember erősebb lehetne.

A falak megmászása sem probléma a pókoknak: a lábukon apró szőrszálak vannak, amelyeken rengeteg további, még kisebb szőrszál van, amelyek nanométeres szinten lépnek kapcsolatba a felületek atomjaival. Ez elektrosztatikus erőket eredményez, ezek révén pedig az állatok elvben akár saját súlyuknál 170-szer nehezebb dolgokat vihetnének magukkal mászás közben.

Mindehhez a leendő Pókembernek nagyon szőrös kezekre és lábakra lenne szüksége. A szőrszálak fontos szerepet játszanak az érzékelésben is. Nagyon érzékenyek, a vibrációra, a légnyomásváltozásra, ezzel viszont csak a közelükben lévő dolgokat képesek felfogni.

A Pókember fegyvere a selyemfonál, amely erősebb, mint az acél. A pókháló tizedolyan vastag, mint egy emberi hajszál, mégis képes elkapni egy 24 kilométer per órával repülő legyet. Ha a hálót alkotó fonalak átmérője 2,45 centiméter lenne, megállítanának egy repülőgépet is – elképzelhető tehát, hogy a filmben látott fonálvastagság tényleg elbírja Pókembert, de akár egy autót is.

Rovatok