Index Vakbarát Hírportál

Jön az első családi űrutazás

2012. július 12., csütörtök 17:20

Igazi családi kalandnak ígérkezik a Richard Branson tulajdonában lévő Virgin Galactic cég utasszállító űrrepülőgépének első útja: a brit milliárdos két felnőtt gyerekével a fedélzeten készül felavatni a tervek szerint 2013-tól rendszeresen induló utasszállító űrjáratot.

A kábeltelevíziózásban, repülésben és immár az űrturizmusban is érdekelt Virgin-birodalom élén álló üzletember szerint a trió nagyjából száz kilométeres utat fog megtenni jövőre a Virgin Galactic flottájához tartozó SpaceShipTwo (SS2) szuborbitális űrrepülőgépen. A szuborbitális utazások (űrugrások) során az űrrepülő nagyjából 109 kilométeres magasságba repíti utasait, akik néhány percre megtapasztalhatják a súlytalanság érzését, és gyönyörködhetnek a Föld látképében. "Holly és Sam csatlakozik hozzám az első utasszállító űrjáraton" - mondta Branson a farnborough-i légiparádén.

A Virgin szerint már 529-en fizettek be a 200 ezer dollárba (47,4 millió forintba) kerülő kétórás űrutazásra, eggyel többen, mint ahány ember eddig járt az űrben az azt 1961-ben elsőként meghódító orosz Jurij Gagarin óta. A jövendőbeli űrturisták egyelőre csak az SS2 utasszállító űrrepülőgép másolatát vehették szemügyre, az eredeti gépet a vállalat Mojave-sivatagban lévő központjában tökéletesítik. Branson tavaly októberben avatta fel a világ első, kereskedelmi célokra készült űrrepülőterének terminálját, amelyet a brit építész, Norman Foster tervezett. Az űrturistákra egyhetes felkészülés vár az új-mexikói hangárban.

Branson szerint az űrturizmus beindulását követően egy új indítórakétát - LauncherOne - is üzembe helyeznek, amely a jelenleginél jóval olcsóbban fogja az űrbe juttatni a kisebb műholdakat. A Virgin Galactic szerint már most számos vállalat szemet vetett az olcsó indítórakétára, amely várhatóan 2016-tól kezdi meg működését és akár 227 kilogrammot is képes lesz az űrbe repíteni.

Rovatok