Index Vakbarát Hírportál

Noé bárkája miatt tiltakoznak az állatvédők

2012. július 15., vasárnap 17:07

Hevesen ellenzik a természetvédők a Noé bárkája elnevezésű namíbiai programot, amelynek keretében a délnyugat-afrikai ország kormánya 148 vadállatot, köztük oroszlánokat, elefántokat, gepárdokat, méhészborzokat, keselyűket és orrszarvúkat küldenek Kubába. A 23 fajhoz tartozó állatsereg egyébként nem egy nagy fabárkával, hanem repülővel érkezne meg Havannába. Az állatok befogását a héten kezdték meg a namíbiai Waterberg Plateau Park területén. Az új lakhelyük a kubai főváros peremén lévő, 3,4 négyzetkilométeren elterülő Nemzeti Állatpark lesz, amelynek jelenleg nagyjából 850 lakója van. A namíbiai környezetvédelmi és turisztikai miniszter, Netumbo Nandi-Ndaitwah közlése szerint a vállalkozás teljes költségét országa állja.

Az elképzelés része annak a megállapodásnak, amely 2009-ben született Raúl Castro és a namíbiai kormány között, amikor a kubai elnök látogatást tett a délnyugat-afrikai országban. A következő két hétben kubai szakemberek követik nyomon a vadállatok befogását a helyszínen. Az állatpark vezetője, Miguel Luis Abud Soto elmondta: a Noé bárkájától azt remélik, hogy az új egyedek jelentősen gazdagíthatják a karibi ország vadállat-populációjának genetikai állományát. A namíbiai miniszter tájékoztatása szerint a terv kidolgozásakor teljes mértékben figyelembe vették a nemzetközi vadvédelmi szabályokat, így például varacskos disznók, vízi antilopok, gnúk és zebrák nem lesznek a repülőn.

Az állatvédő aktivisták azonban hangsúlyozzák: ennek ellenére nincs elég garancia arra, hogy az állatoknak jó sorsuk lesz új otthonukban. Szerintük már a megérkezésük előtt is hosszadalmas és stresszes repülőút vár rájuk. "Szomorú arra gondolni, hogy ezeket az állatokat kiszakítják a természetes élőhelyükről, és olyan idegen vidékre kerülnek, ahol megfosztják őket a szabadságuktól, és teljesen kiszolgáltatottá válnak az embereknek" - idézte a társaság szóvivőjét a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása.

Rovatok