Index Vakbarát Hírportál

Nagy veszélyben vannak a makik

2012. július 16., hétfő 10:59

A makik a leginkább veszélyeztetett emlősök napjainkban a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) egyik új tanulmánya szerint. A világ országai közül Madagaszkáron a legnagyobb a veszélyeztetett fajok aránya – mondta Christophe Schwitzer főemlőskutató, aki a hétvégén beszélt a 103 makifaj helyzetéről a szigetország fővárosában, Antananarivóban tartott konferencián.

A kizárólag Madagaszkáron élő makifajok több mint 90 százaléka az IUCN vörös listáján a „súlyosan veszélyeztetett", a „veszélyeztetett" és a „sebezhető" faj kategóriájában szerepel. Schwitzer szerint kijelenthető, hogy a makik a leginkább veszélyeztetett gerincesek. Az állat természetes élőhelye, a trópusi erdő folyamatos pusztulása és a vadhúsfogyasztás növekedése következtében jelentősen csökkent e kis emlősök száma, amióta az országot 2009 óta végeláthatatlan politikai válság dúlja fel.

Az IUCN szerint Marc Ravalomanana elnök megbuktatása után jelentősen meggyengültek a vadvédelmi intézkedések, mindenekelőtt az ország északi részén fekvő Masoala és Marojejy nemzeti parkokban. A politikai bizonytalanság csak tovább súlyosbította a szegénységet és gyorsította az illegális fakivágást. Az állatok vadászata is gyorsabban nőtt, mint várták.

A madagaszkári makik a Föld főemlőseinek körülbelül 20 százalékát teszik ki. Közöttük van a világ legkisebb főemlőse, a mindössze 30 grammos súlyú Berthe-egérmaki, valamint a türkizszemű maki, amelynek a szemszíne egyedülálló a nem emberszabású főemlősöknél. Mindkét faj veszélyeztetett.

Rovatok