Index Vakbarát Hírportál

Így járta meg a Dragon az űrállomást

2012. július 19., csütörtök 10:29

A SpaceX űrvállalat Dragon űrkapszulája május végén történelmet írt, amikor az első magáncég fejlesztette és építette űrjárműként sikerült bedokkolnia a nemzetközi űrállomásra. Az űrutazás történetében talán a holdra szálláshoz fogható jelentőségű útról most a cég kiadott egy videót, eddig soha nem látott felvételekből összevágva, felidézve a Dragon útját.

A videó első jelenetei május 22-én, a Dragon fellövésénél játszódnak, aztán követhetjük a Föld körüli pályára állást, az ISS megközelítését, a bedokkolást, majd Don Petit NASA-űrhajós kommentárja mellett azt, ahogy az űrállomás lakói kinyitják a kapszulát. Végül a visszatérés képei következnek, és az, ahogyan a Csendes-óceánbón kihalásszák a visszatérés által alaposan megviseltnek tűnő űrjárművet.

A SpaceX a Dragon sikeres útjával olyasmit vitt véghez, amit eddig csak négy nagy űrügynökségnek, az amerikai NASA-nak, az orosz Roszkoszmosznak, a közös európai ESA-nak, és a japán Jaxa-nak sikerült. A cég még a Dragon missziója előtt kötött az amerikai űrügynökséggel egy 1,6 milliárd dolláros szerződést, 12 teherszállító útra az ISS-hez. Az első fizetős fuvar dátumát szeptemberre tűzték ki.

Rovatok