Index Vakbarát Hírportál

Diplomázzon földönkívüli élet kutatásából!

2012. július 23., hétfő 11:57

A tekintélyes Edinburgh-i Egyetem ingyenes online kurzust hirdetett az őszre „Asztrobiológia és földönkívüli élet kutatása” címmel – írja a The Scotsman. A kurzuson a leírás alapján azt kívánják oktatni, milyen módszerekkel lehet a Földünkhöz hasonló életfeltételekkel rendelkező bolygókra rábukkanni, illetve milyen következményekkel járhat egy földön kívüli civilizáció képviselőivel való találkozás.

Az öt modulból álló tananyag először azzal foglalkozik, mit is nevezhetünk életnek, és ez az élet hogyan fejlődhetett ki a Földön. Ezután a kurzus a földön kívüli élet lehetséges feltételeivel foglalkozik, valamint azzal, hogyan formálható az emberi igényekre mondjuk egy Naprendszerünkben található bolygó. Végül pedig a lecke a galaxisban található más naprendszerek felmérésének módszertanát oktatja, kitérve természetesen a legizgalmasabb kérdésre is: milyen hatással lenne ránk egy földön kívüli civilizációval való találkozás?

A kurzust Charles Cockell, a Brit Asztrobilológiai Társaság elnöke fogja vezetni, az egyetem az online leckéket pedig a Coursera nemzetközi kezdeményezéshez kapcsolódva hirdette meg. A Courserát idén tavasszal indították el az amerikai Stanford Egyetem oktatói, hogy az online oktatást minél szélesebb körben elterjesszék, az Edinburghi Egyetem az első nem amerikai intézmények között kapcsolódott az oktatási hálózathoz. A kurzus elkezdéséhez a jelentkezőknek nem kell felvételi vizsgát tenniük, és tandíjat sem kell fizetniük, de a bizonyítványhoz az egyetem szerint mindenkinek meg kell szenvednie.

A földön kívüli civilizációk kutatásának nagy lökést adtak a 2009-ben útjára bocsátott Kepler űrteleszkóp adatai. A NASA kutatóeszköze ugyanis eddig 1790 napunkéhoz hasonló paraméterekkel rendelkező csillagot talált, melyek körül 2321 bolygót érzékelt – ezek közül néhány talán rendelkezhet a földi típusú élet kialakulásának feltételeivel. Persze ezek még csak a pályaadatok alapján való előzetes becslések, de maga a lehetőség is felvillanyozta a tudományos életet és a laikus közönséget. Lars Buchhave, a Koppenhágai Egyetem Csillag- és Bolygóformáló Központjának kutatója még egy lapáttal rápakolt a várakozásokra. Szerinte egyáltalán nem olyan elképzelhetetlen, hogy már a közeli jövőben felfedezünk egy életre alkalmas bolygót, mert az emberiség felszín- és éghajlatformáló technikái miatt a bolygókkal szemben támasztott követelmények egyre kevésbé szigorúak.

Rovatok